Rakúsko si pripomenulo 71. výročie konca druhej svetovej vojny

08.05.2016 Celý región

Viedeň 8. mája (TASR) - Rakúska spolková vláda si dnes pripomenula 71. výročie oslobodenia spod národného socializmu a konca druhej svetovej vojny.

Spolkový kancelár Werner Faymann v prejave v priestoroch svojho úradu vo Viedni konštatoval, že ôsmy májový deň by mal byť dňom, v ktorý je potrebné si zopakovať, že nikdy viac a nikdy neslobodno zabudnúť.

Šéf rakúskej vlády pripomenul, že zaspomínať si znamená veci pomenovať menami a dodal, že preto je potrebné vysloviť, čo priviedlo starý kontinent a celú planétu do najstrašnejšej krízy jej histórie - druhej svetovej vojny. Faymann pripomenul Rakúšanov, ktorí kládli odpor národným socialistom a konštatoval, že tisícky z nich prišli počas vojny o životy. 8. máj je aj dňom, v ktorý si pripomíname odvahu a správne smerovanie, dodal.

Podobne ako rakúsky vicekancelár Reinhold Mitterlehner aj Faymann zdôraznil pri tejto príležitosti nutnosť poučenia sa z histórie. Dejiny nás učia, že spoločenský pokoj nie je trvalým javom, pripomenul a dodal, že pre históriu, ale často aj súčasnosť platí skôr opak.

Vicekancelár varoval v súvislosti s migračnou krízou pred polarizáciou spoločnosti a pripomenul, že raz už viedla k jednému z najväčších porušovaní ľudských práv v histórii. Podobné nebezpečenstvo jestvuje aj v súčasnosti, vyplynulo z jeho slov. Mitterlehner podčiarkol aj význam Európskej únie pre zachovanie mieru na starom kontinente a podľa tlačovej agentúry APA poznamenal, že "nacionalizmy sú nebezpečné, sú základom pre konflikty a vojnu".

K dnešnému výročiu sa vyjadrili aj rakúske opozičné strany. Líderka Zelených Eva Glawischnigová i predseda populistických slobodných z FPÖ Heinz-Christian Strache odsúdili vo vyhláseniach zverejnených vo Viedni všetky formy antisemitizmu varujúc pred prejavmi extrémizmu.

Glawischnigová upozornila na silnejúce prejavy nenávisti a štvania, ktoré dosahujú alarmujúce rozmery na celom kontinente vrátane Rakúska a napomáhajú rozkolu v spoločnosti. Všetky politické sily by mali rozhodne vystupovať proti antidemokratickým trendom.

Strache sa nechal počuť, že strašné zločiny národných socialistov vyvolávajú hrôzu a jasné odsúdenie, pričom by sa nikdy nemali opakovať, ale rovnako by sa nikdy nemali relativizovať. Proti všetkým totalitným a extrémistickým trendom treba pôsobiť bez ohľadu na to, či majú politický alebo nábožensko-fundamentalistický pôvod, dodal predseda FPÖ.
 

Vyberte región